Welkom bij de welpen (7 tot 11 jaar)

De welpengroepen zijn bedoeld voor jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar. Bij de opkomsten maken we soms gebruik van de verhalen uit jungleboek. De leiding draagt namen van de dieren uit jungleboek, bijvoorbeeld Mor, Kaa, Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi. In en rond ons clubhuis gaan de welpen aan de slag met spellen, hout verzamelen voor het kampvuur, knutselen, expressie, ontdekken, eten maken.

Scouting Emmeloord heeft drie welpengroepen: de Westerwelpen, de Noorderwelpen en de Oosterwelpen. Informatie over de opkomsttijden en contactgegevens vindt u onder aan dit hoofdstuk.

Werken met nesten

De grote groep welpen wordt verdeeld in subgroepjes, deze noemen we nesten.

Een nest bestaat uit ongeveer zes welpen van verschillende leeftijden. Binnen een nest hebben twee welpen een speciale taak: de gids en de helper. In een nest leren welpen samenwerken, zorgen voor elkaar, elkaar helpen.

Het werken met nesten zorgt ervoor dat welpen kunnen doorgroeien en bij het ouder worden steeds meer taken en verantwoordelijkheden op zich kunnen nemen.

Aandachtsgebieden

Scouting kent 8 aandachtsgebieden: uitdagende scoutingtechnieken, expressie, sport en spel, buitenleven, internationaal, samenleving, identiteit, veilig en gezond.

Alle speltakken bij Scouting Emmeloord werken met deze aandachtsgebieden. Daarbij hanteren we het principe van de doorlopende leerlijn. Jeugdleden ontwikkelen kennis en vaardigheden op een manier die bij hun leeftijd past en werken zo toe naar steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Installatie

Als een jeugdlid nieuw is bij de vereniging, dan wordt het na een kennismakingsperiode geïnstalleerd. Door het opzeggen van de wet en de belofte wordt het jeugdlid volwaardig lid van de speltak. Na de installatie mag het jeugdlid het uniform met insignes en de das dragen. Vaak worden familieleden uitgenodigd om bij de installatie aanwezig te zijn.

Ik beloof: mijn best te doen een goede welp te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet. Jullie kunnen op mij rekenen

De welpenbelofte

Een welp speelt samen met anderen in de jungle. Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door. Een welp zorgt goed voor de natuur

De welpenwet

Welpenbloes

De welpenbloes is groen. Deze wordt door de ouders/verzorgers zelf aangeschaft.

Erbij dragen de welpen de algemene welpendas, een oranje das met een groene bies. In de punt van de das komt het groepsinsigne.

Op de blouse komt een speltakinsigne van de welpen (zie hierboven) en een Scouting Nederland insigne. Deze twee worden ook door de ouders/verzorgers zelf aangeschaft. Zowel de blouse als de insignes kunnen bij de Scoutshop besteld/gekocht worden.
Voor meer informatie en bestellingen www.scoutshop.nl

0Insignes

De welpen kunnen elk half jaar in hun groep een insigne halen binnen een bepaald thema. De leiding kiest samen met de welpen welk insigne dit wordt. Thema’s zijn bijvoorbeeld buitenleven, ehbo, koken, knopen, stoken. Daarnaast kunnen welpen individueel ook insignes behalen. Afspraken daarover maken zij met de eigen leiding.

Kampen

De welpen gaan in het voorjaar op weekendkamp. Een nacht slapen ze op het eigen clubhuis om te ervaren wat een kamp inhoudt.

In de zomervakantie gaan de welpen van alle drie de welpengroepen gezamenlijk op zomerkamp. Ze slapen 5 nachten in het clubhuis van een andere scoutinggroep en ondernemen van daaruit allerlei activiteiten rond het thema van dat jaar. Na afloop krijgen zij een herinneringslintje om op hun uniform te bevestigen.

Overvliegen

In september vliegen welpen van 11 jaar over naar de scouts. Dit gebeurt tijdens een speciale overvliegopkomst voor alle groepen. Welpen die in september nog geen 11 jaar zijn, maar dit voor 1 januari van het volgend jaar worden, kunnen overleggen met de leiding of zij toch al in september gaan overvliegen.

Opkomsten

WelpenDagTijdstip
OosterwelpenZaterdagmorgen10:00-12:00
NoorderwelpenZaterdagmiddag15:15-17:15

Contactpersoon welpenbegeleiding:

Kennis maken

Heb je zin om mee te doen bij de welpen? Je bent hartelijk welkom. Je mag drie keer gratis meekijken en meedoen, daarna beslis je of je lid wilt worden. Soms is er een wachtlijst. Dus meld je eerst aan via het aanmeldformulier, dan krijg je te horen hoe lang de wachtlijst is en wanneer je mag komen kennismaken.