Sociale veiligheid
Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Bij Scouting vinden we het belangrijk dat onze leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen, waardoor ze zich persoonlijk ontwikkelen.
Door de landelijke raad is een gedragscode vastgesteld ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag. Hier staat in wat wel en niet gewenst is in de omgang tussen vrijwilligers en jeugdleden. Alle leden en vrijwilligers van Scouting Nederland worden geacht kennis te hebben van deze gedragscode en hiernaar te handelen.
In veilige handen
Scouting Emmeloord heeft zich aangesloten bij project ‘In veilige handen’. Hierin staan richtlijnen voor een veilig klimaat in een vereniging. Wij werken met deze richtlijnen en hebben een gedragscode opgesteld, waarin staat hoe wij met elkaar omgaan.
Vetrouwenspersoon
Met de meeste vragen kun je terecht bij de leiding of het bestuur van Scouting Emmeloord. Wil je iets bespreken, maar liever met een extern vertrouwenspersoon? Dat kan via de externe vertouwenspersoon van het vrijwilligerspunt NOP.
Aanstellingsbeleid
Voor het aanstellen van een vrijwilliger vindt er een intakegesprek plaats waarin onder meer de gedragscode van Scouting Nederland wordt besproken. Tevens wordt de verplichting van het overhandigen van een Verklaring Omtrent het Gedrag aangehaald en is er sprake van een proefperiode.
Wat te doen bij calamiteiten?
Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan de bestuursleden graag voor jeugdleden, ouders en vrijwilligers klaar. Een andere mogelijkheid is via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.
Het team Sociale Veiligheid is 24 uur te bereiken (na kantoor tijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via de e-mail: inveiligehanden@scouting.nl of socialeveiligheid@scouting.nl
Onze Socials