Leiding

Over onze leiding

Scouting Emmeloord wordt gedragen door de vele vrijwilligers die zich elke week inzetten voor onze vereniging. Een groot deel van deze vrijwilligers wordt gevormd door de leiding, de veelal jonge mensen die elke week de activiteiten voor de verschillende speltakken voorbereiden en vorm geven.

Er zijn 7 speltakken, gemiddeld bestaat een leidingteam uit 5 personen. Aan de leiding vertrouwt u uw kinderen toe, uw meest kostbare bezit. Soms voor een paar uurtjes en tijdens de kampen voor een paar dagen of een hele week. Dat brengt veel verantwoordelijkheid mee voor de leiding. Daar worden ze op voorbereid.

Hoe word je leiding?

De meeste leiding bij onze vereniging is als jeugdlid begonnen. Daardoor zijn ze vertrouwd met de werkwijze en de activiteiten van Scouting Emmeloord.  Om leiding te worden moet je minimaal 17 jaar zijn. Door de andere leiding word je ingewerkt. Langzamerhand krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn er groepsbegeleiders die regelmatig contact houden met de nieuwe leiding en het team.

Ondersteuning

De groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders en coaches helpen je bij je ontwikkeling als leiding. Zij praten regelmatig met je om te zien waar je goed in bent en op welke gebieden je je nog verder wilt ontwikkelen. Belangrijke vaardigheden voor de leiding zijn: samenwerken, organiseren, rekening houden met verschillen, risico’s kunnen inschatten. Regionale of landelijke trainingen zijn een goede manier om kennis en vaardigheden op te doen. We stimuleren dat onze leiding daaraan deelneemt en betalen meestal ook de kosten voor de trainingen.

Op de kwalificatiekaarten van Scouting Nederland houden we de competenties  van de leiding bij. Dit is een onderdeel van de Scouting Academy die leiding en leden ondersteunt bij een vloeiende leerlijn.